Souboj volebních kalkulaček

Michal Škop Thu, Oct 5, 2017
Kategorie: Volební Kalkulačka
Tagy: volební kalkulačka, volby

Volební kalkulačky jsou dnes pro lidi jedním z podstatných předvolebních zdrojů. Před volbami je v Česku, v závislosti na typu voleb, použije něco mezi 10 a 25 % voličů, ale letos to velice pravděpodobně bude ještě více. Ve Skandinávii nebo Nizozemí je to už přes 50 % voličů.

Dvěma třetinám uživatelů volební kalkulačka pomůže s výběrem strany a 20 % lidí dokonce přesvědčí, aby volili l někoho jiného, než před tím chtěli. Data vycházejí je z výzkumu Düsseldorfské univerzity, který byl prezentován na konferenci ECPR (hlavní politologická konference v Evropě) minulý měsíc.

Zde je čas zdůraznit, že se volebními kalkulačkami zabývám prakticky i teoreticky (viz např. tento příspěvek z konference ECPR) už přes deset let, jsem také hlavní autor největší české Volební kalkulačky (“s velkým V”). A poslední měsíc a půl s ní trávím téměř každý den, od programování až po výběr otázek a jsem si tak vědom mnoha problémů, které má. (A také spolu s kolegy připravujeme podstatné vylepšení pro prezidentské volby, na což zrovna sháníme podporu pomocí crowdfundingu na Hithitu.)

My nakonec i zveřejňujeme celou Volební kalkulačku (kód i obsah) pod otevřenými licencemi, aby pomohla co největšímu počtu lidí. A jestli lidem pomůže kalkulačka pod jménem Volební test Aktuálně.cz nebo pod názvem Volební kalkulačka, je vcelku jedno. Hlavně, když to pomůže.

Tak se tedy raději podívejme, zda Volební test Aktuálně.cz slouží uživatelům dobře. A zde je z mého pohledu závažný problém.

Volební test Aktuálně.cz vypadá na první pohled velice obdobně jako Volební kalkulačka – uživatel může (zde i musí) odpovědět na otázky ‚Ano‘, ‚Ne‘ nebo ‚Nevím‘. Shoda mezi uživatelem a stranou je zobrazena pomocí počtu shodných odpovědí. Proč ne. Nicméně ďábel je skryt v detailu.

Nejlépe to ukázat na příkladu níže.

Volební kalkulačka ji doporučí stranu A. Volební test Aktuálně.cz ji doporučí stranu C.

Volební kalkulačka bere, že pro Adélu byla důležitá jenom jedna otázka (EU), tak zbylé 2 otázky ve formulaci rady pro Adélu vůbec neuvažuje. Adéla chce zůstat v EU a zde se shodne se stranou A a naopak zcela neshodne se stranou C.

Adéla dostane tento výsledek:

Ovšem Volební test Aktuálně Adéle doporučí stranu C, protože se dle něj Adéla se stranou C shoduje ve 2 otázkách (Těšínsko, fialová), zatímco se stranou A a B pak v jedné:

Nemůžu si pomoci, ale Volební test Aktuálně.cz Adéle poradil špatně.

Za shodnou odpověď Volební test Aktuálně.cz totiž považuje i to, že uživatel odpoví ‚Nevím‘ a strana také neodpověděla ani ‚Ano‘, ani ‚Ne‘ (zde ještě není jasné, jak se přesně Aktuálně stran ptalo, zda tam byla možnost ‚Nevíme‘ nebo něco jiného). A to je velký problém.

Příklad s Adélou je jistě extrémní. Nastává ten problém i u reálných uživatelů? Co víme o uživatelích Volební kalkulačky, tak ti dávají neutrální odpověď nebo přeskakují dál u nějakých 15 % – 20 % otázek + dalších 5 – 10 % je neutrálních odpovědí u stran. Tedy není to tak špatné jako u Adély, ale pořád jde o velice podstatný problém.

Volební kalkulačky neslouží jenom k tomu, aby lidem pomohli s výběrem strany před volbami. Jistě jsou např. edukativní v tom, že ukazují, co vše politici řeší. Nebo z výzkumů víme, že podporují volební účast. Tyto další funkce jistě plní i Volební test Aktuálně.cz.

Nicméně celkem vzhledem k tomu problému s počítáním neutrálních odpovědí musím říci, že za sebe bych doporučil se Volebnímu testu Aktuálně.cz vyhnout. Ale třeba ten výpočet ještě upraví, nic složitého to zase není.

Napsáno pro Hlídacího psa.